Бунтовниците хуси се заканиха да продължат с атаките срещу кораби в

...
Бунтовниците хуси се заканиха да продължат с атаките срещу кораби в
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН призова за деескалация на напрежението в Червено море

Б унтовниците хуси се заканиха да продължат с офанзивите против кораби в Червено море. 

Това последва след ударите на Съединени американски щати и Англия в Йемен, които послужиха като възмездие за нападението на подкрепяната от Иран формация против корабоплаването в стратегически значимия воден път. 

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Патси Уидакусвара в своя репортаж.  

Хиляди хора маршируваха по улиците на столицата на Йемен, протестирайки през нощта против ударите на Съединени американски щати и Англия против цели на хусите. Говорителят на групата, Яхя Сари даде обещание възмездие.  

„ Американският и английският зложелател носят цялостната отговорност за незаконната си експанзия против нашия йеменски народ и тя няма да остане ненаказана ”, сподели Сари.   

Около 60 цели на хусите бяха атакувани в четвъртък предходната седмица от повече от 100 ракети на Съединени американски щати и Обединеното кралство, с поддръжката на Австралия, Бахрейн, Канада и Холандия, по разпореждане на Джо Байдън, предава VOA

„ Ние ще се погрижим да отговорим на хусите, в случай че продължат с това възмутително държание дружно с нашите съдружници ”, безапелационен е Байдън.  

Хусите, подкрепяна от Иран, започнаха разрушителни офанзиви против кораби в Червено море.  

Те споделят, че вършат това в поддръжка на палестинците под израелска офанзива в Газа, само че някои от атакуваните кораби нямат връзки с Израел, оповестява VOA .   

„ Хусите завоюваха известна легитимност както вкъщи, по този начин и в целия район, като обвързаха дейностите си с спора в Газа. Те споделиха, че работят и поддържат палестинския народ “, разяснява анализаторът Александра Старк. 

От Белия дом споделят, че не желаят разширение на войната. Не е ясно дали ударите ще възпрат или ще предизвикат повече офанзивите на хусите. 

Генералният секретар на Организация на обединените нации приканва всички участващи страни в спора да не ескалират още повече обстановката в полза на мира и стабилността в Червено море и по-широкия район. 

След ударите против хусите цената на петрола скочи в петък с повече от 4% , предава VOA
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР